Artikel 32 RvO: Ophalen Incontinentiemateriaal

Valkenburg a/d Geul, 10 januari 2022.

 

Raadsfractie VSP,

p/a Hekerbeekweg 66,

6301 EN Valkenburg a/d Geul.

Tel: 06-11567995 mail: jef.kleijnen@gmail.com

 

Aan: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenburg a/d Geul.

 

Betreft: schriftelijke vragen ex. art. 32 RvO van de gemeente Valkenburg a/d Geul.

 

 

Geacht college,

 

Vanaf 1 januari 2022 kunnen inwoners van de gemeenten Valkenburg a/d Geul gratis babyluiers en incontinentiemateriaal inleveren bij het milieupark. Dit afval wordt vervolgens gerecycled. Inwoners kunnen dan terecht bij de milieuparken Valkenburg, Beatrixhaven, het Rondeel of Randwyck. Aanleveren van luiers en incontinentiemateriaal gebeurt in speciale witte half-doorzichtige (25 liter) zakken. Deze zakken kan men gratis afhalen bij de milieuparken. De speciale zakken zijn een eis van de recyclingfabriek. Zij moeten namelijk kunnen zien of er geen ander afval bij zit.

 

De luiers en het incontinentiemateriaal worden gerecycled in een recyclefabriek in Nederland. De fabriek maakt er plastic, compost en biogas van. Door luiers en incontinentiemateriaal apart in te zamelen wordt er minder restafval geproduceerd. Restafval wordt verbrand waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan en CO2 vrijkomt. Dat is slecht voor het milieu. Luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen draagt dus bij aan een beter milieu.

 

Gemeente Valkenburg a/d Geul heeft als doel om zo weinig mogelijk niet herbruikbaar restafval per inwoner te verwerken. Maar wat u nu voorgesteld heeft is gewoon achter een bureautafel bedacht. Theoretisch lijkt het een goed initiatief, maar hebt u zich ook eens daadwerkelijk afgevraagd of dit wel werkt in de praktijk. Er zijn genoeg ouderen en mensen met beperkingen die vooral gebruik maken van incontinentiemateriaal vanwege specifieke omstandigheden niet zomaar naar een milieupark kunnen om de speciale zakken op te halen/brengen.

 

N.a.v. het bovenstaande willen wij de volgende vragen ex. art. 32 RvO aan u stellen die wij graag schriftelijk beantwoord willen zien:

  • Kunt u zich er iets bij voorstellen dat niet zomaar iedereen in staat is om naar een milieupark te gaan om de speciale zakken op te halen/brengen?
  • Bent u bereid om mensen die dat niet kunnen, zij dat bij u kunnen melden en dat er dan zorggedragen wordt dat deze speciale zakken bij deze mensen op gezette tijden gebracht/opgehaald worden?

 

Namens de raadsfractie van de VSP,

 

Jef Kleijnen.