De week van Marianne

VERKIEZINGSRETORIEK

Nog 10 dagen te gaan en dan zijn er de gemeenteraadsverkiezingen. Het folderen is in volle gang en ook de kranten staan weer bol met allerlei mooie beloftes. Wat opvalt is dat er weer vele populaire kreten worden geuit om de burger toch maar vooral het idee te geven dat er naar ze geluisterd wordt. Om straks alle mooie praatjes direct weer de prullenbak in te laten verdwijnen. Ik vraag me dan ook wel eens af hoeveel mensen de retoriek van b.v. de VVD geloven die nu roepen dat ze de grenzen bewaakt willen hebben ivm de ongecontroleerde instroom van gelukszoekers, of de ongefundeerde uithalen van de D66 voorman die steeds wilder om zich heen aan het slaan is en anderen zaken verwijt waar hij zichzelf schuldig aan maakt. (zie https://markdehollander.wordpress.com/) Je zult nu maar moeten folderen voor deze partijen en steeds geconfronteerd worden met het landelijk beleid. Lijkt me geen pretje om iets te verdedigen waar je part noch deel aan hebt, maar ik geloof toch door deze partijen te steunen dat je ze in Den Haag overal mee weg laat komen. Ik hoorde de lijsttrekker van de VVD in Valkenburg oreren dat hij niet wil dat hij hierop afgerekend wordt. Tja, wel erg gemakkelijk natuurlijk, waarom sta je dan voor die partij op de lijst en ga je niet je eigen partij beginnen of sluit je je niet aan bij een andere partij als je niet op het beleid van de landelijke partij aangesproken wilt worden ?

In Valkenburg aan de Geul komen de verkiezingsmarkten, folders in de bus (ondanks de nee-nee stickers) veel affiches op de ramen en op de speciaal door de gemeente aangebrachte borden en ook daar zie je dat ze elkaar proberen af te troeven. Posters die over elkaar heen geplakt worden omdat de ruimte te beperkt is voor de, tegen de afspraak in, veel te grote affiches. In Maastricht wordt niet zelf geplakt, daar leveren de partijen de posters op het juiste formaat bij de gemeente in en die zorgt voor plaatsing, misschien dat hier het wiel ook nog eens uitgevonden wordt. Maar er zijn ook gunstige ontwikkelingen want plotseling is er bovenmatig veel aandacht voor de senioren. Het is overigens wel opvallend dat sinds de oprichting van de Valkenburgse Senioren Partij de andere partijen nu ook veel belangstelling hebben voor de ouderen.

En dan zijn er nog de lijsttrekkers die nu in de schijnwerpers staan. Allereerst middels een maestro concours en ook bij Falcon Radio en straks op TV Valkenburg vanuit de raadszaal van de gemeente Valkenburg. Vanwege droevige familieomstandigheden kon de fractievoorzitter van het CDA hier niet bij zijn (gecondoleerd en sterkte heer Knubben) en moest hij vervangen worden. Nu zou je denken dat de runner-up hiervoor in aanmerking zou komen, maar nee, die schitterde door afwezigheid en kan, mag of durft niet. Of misschien wel alle drie. De onzichtbare nummer 2 wordt hij nu in de wandelgangen genoemd. De enige dames op de lijst mochten nu de kastanjes uit het vuur halen. En het moet gezegd worden, de maestro die op 3 maart haar uiterste best deed en als enige vrouw een mooie prestatie neerzette, ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.

Maar als deze verkiezingen eenmaal voorbij zijn dan zal veel van dit gekrakeel verstommen zoals gewoonlijk, maar één ding weet ik zeker, mijn columns zullen niet stoppen. Zolang mijn broodheer wil dat ik doorga, blijf ik alles wat leeft, bloeit en groeit onder de aandacht brengen. Want ook na deze verkiezingen gaat het leven gewoon door en zullen de kleine en grote problemen altijd weer stof tot nadenken geven.
Laat uw stem niet verloren gaan !!!

foto van Valkenburgse Senioren Partij - VSP.