De week van Marianne …

De VSP benaderde mij met de vraag of ik een column voor ze wilde schrijven en nadat ik gegoogeld had en zag dat VSP de afkorting is voor Valkenburgse Senioren Partij werd het me koud om het hart. Ik heb helemaal niks met senioren dus hoe kan ik nu iets schrijven dat senioren boeit​? ​ ​M​aar werd mij verteld de VSP is er niet alleen voor senioren, ze hebben ook bemoeienis met jeugd en jongeren want ontegenzeggelijk zijn dat de veteranen oftewel ​ de ​senioren van straks. En ja​,​ als je graag wilt dat ook zij straks een goed leefbaar stadje hebben moet er nu natuurlijk ook nagedacht worden over milieu, duurzaamheid en de leefbaarheid.
En aangezien de vijftigers van nu de nieuwe dertigers zijn (zelfs onze Koning meende dat, dus wie ben ik om ​hem​ tegen te ​spreken​) begon ik me al iets beter te voelen met het verzoek van de VSP om een column.

​Het leven in Valkenburg is zo slecht nog niet. Vergeleken bij de Randstad is het hier nog betrekkelijk rustig, geen airbnb rolkoffertjes door de Passage en ook geen kluwen fietsende buitenlanders die nog nooit eerder op een terugtrapremfiets hebben gezeten zodat iedereen ze maar voorrang geeft want de aansprakelijkheid bij een schuldloze aanrijding van een automobilist met een fietser staat al vast voordat de automobilist is uitgestapt. Nee, dan is het hier nog betrekkelijk gemoedelijk en rustig, hoewel….. een maand lang staan de bokkenweken bol van vertier, waarschijnlijk één van de 400 evenementen per jaar en ook de collonnes scootertoeristen die hier het dal komen vervuilen zijn ook niet om echt vrolijk van te worden. Zou milieudefensie die scootertjes gaan verbieden, hoera, maar als ze straks allemaal elektrisch worden dan moet er luid en duidelijk geclaxonneerd worden anders wordt alsnog iedereen omver gereden. Ga je niet dood aan het fijnstof dan door een geluidloze scooter.
En ik heb begrepen dat we hier straks overspoeld gaan worden met Chinezen, grappige mensen die Chinezen, die fotograferen alsof hun leven er vanaf hangt. Een dure lobby is naar Jiangyou geweest en is daar een stedenband mee aangegaan. Nu heb ik gelezen dat inmiddels de Chinezen een tegenbezoek hebben gebracht en die moesten natuurlijk in het beste hotel ondergebracht worden dat Valkenburg te bieden had. Chateau St. Gerlach, waar sinds kort onze voormalige burgemeester als adviseur betrokken bij schijnt te zijn en als je dan verwacht dat hij de noodlijdende Polfermolen in de picture zal plaatsen voor een optreden en vertier dan hebben we verkeerd gedacht. Maar ja, wiens brood men eet, wiens woord men spreekt hè.

Over de Polfermolen schijnt ook het nodige te doen te zijn. To be or not to be?
Wordt er nu toch kapitaalvernietiging gepleegd of gaan ze toch nog eens kijken of er met een goed beleid en management wel rendement uit te halen is? Wie zal het weten. De vele verenigingen die daar hun wekelijkse vergaderingen, uitvoeringen en bijeenkomsten hebben zullen nog even geduld moeten hebben want het laatste woord schijnt er nog niet over gezegd te zijn. Hoewel…… misschien komt er toch nog hulp vanuit de gemeente….. ik heb namelijk gehoord dat het onderste deel van parkeergarage De Kei altijd leeg staat, wat eigenlijk heel vreemd is want er wordt beweerd dat de tarieven vergeleken met Utrecht nog best wel meevallen, dus voor verenigingen die een dak boven hun hoofd zoeken… er is misschien hoop.!!!