DE WEEK VAN MARIANNE

INTEGRITITUS

 

Je kunt vandaag de dag geen krant openslaan of er is altijd wel ergens een politicus die in opspraak komt vanwege zijn/haar integriteit. En bijna geen enkele partij ontkomt eraan.

Opportunisten, narcisten en egotrippers denken allemaal wel wat roem te kunnen vergaren en wanen zich vaak onaantastbaar vanwege hun waanzinnige grootheidswaanzin.

De arrogantie van een PvdA prominent die in opspraak komt omdat zij bedelde om huurverlaging en omdat zij op de Malediven (speeltuin voor de welgestelden) zat terwijl haar stem nodig is voor de omstreden donorwet. Nu lijkt het dat er veel PvdA-mensen zijn die niet meer onder de PvdA paraplu gezien willen worden. Landelijk gezien heeft deze partij in 30 gemeenten  een alliantie gesloten en in zelfs 40 gemeentes komt die naam niet eens meer voor op de stembiljetten en zijn ze opgegaan in een andere lokale partij. Zo ook in Valkenburg, waarbij opgemerkt moet worden dat er zelfs mensen op staan die nooit in de gemeenteraad kunnen komen, simpel omdat ze niet voldoen aan de eisen van de kieswet. En dan heb je natuurlijk de partij van Alexander Pechtold, die zich onaantastbaar waant met een geschonken penthouse van een buitenlandse politieke vriend, en die op de valreep het voor  hen altijd zo heilige referendum om zeep heeft geholpen, want ach het volk weet toch niet wat goed voor ze is, maar wel vind dat je moet kunnen beslissen over je eigen levenseinde, waarna je lichaam natuurlijk wel aan de staat toekomt. Hoe paradoxaal. En dan heb je ook nog een minister van Binnenlandse Zaken die vindt dat zij wel weet wat echt nieuws is en wat nepnieuws is. Onder het mom, alles wat wij niet mogen weten is nepnieuws want dat komt uit Rusland en zij keurt wel goed wat de burgers mogen weten. Haha, banken waren gehackt door de Russen, bleek het een 18 jarig jongetje te zijn uit Oosterhout, die op het zolderkamertje bij zijn ouders ook iets ging proberen. Zelfs op lokaal niveau weet D66 nog te scoren, het raadslid dat onlangs opstapte omdat zij haar inkomen wilde opkrikken en daardoor tegen een integriteitsprobleem aankeek, heeft er kennelijk geen moeite mee om gewoon toch weer op de lijst te staan. Als nummer 3 weliswaar, maar ze hoopt waarschijnlijk dat de meeste mensen een probleem hebben met hun korte-termijn geheugen. Integriteit ten top.

 

Meestal weet de VVD ook altijd goed te scoren als het gaat om integriteitskwesties, maar ik denk dat ze van Pinokkio opdracht hebben gekregen om zich even een poosje rustig te houden. Hun afdeling integriteit is even toe aan een beetje rust, hoewel het keuren van hun eigen vlees ze best wel goed afging (Rutte bleef altijd achter zijn mensen staan, daarom zag je hem ook nooit als er weer ergens een probleemgevalletje opdook). Best wel knap als je bedenkt  hoeveel foute mensen er bij die partij zitten. Maar Rutte kan wel zoveel willen, veel ongemak heeft hij niet in de hand. Nu blijkt weer dat de minister van Buitenlandse Zaken gemakshalve een verhaal over een ontmoeting met Poetin heeft gefantaseerd om zijn status wat meer importantie te geven. Gelukkig voor hem staat Rutte pal achter hem. Alleen….  alle mensen achter wie Rutte ging staan hebben waarschijnlijk uit het zicht van de camera snel een zetje gekregen ( Opstelten, Teeven, v/d Steur, Verheijen, Hennis en Keizer). Dus minister Zijlstra zal over zijn schouder moeten blijven kijken als hij ook niet wil struikelen.

Maar, wacht even, de VVD in Valkenburg laat nu ook van zich horen, die hebben waarschijnlijk een politicus horen roepen om niet op het partijkartel te stemmen maar vooral op lokale partijen. En wat doet de VVD in Valkenburg….. Ze roepen zichzelf uit als…. Lokale partij.  

Het belangrijkste aspect van een lokale partij is dat ze natuurlijk geen binding hebben met een landelijke politieke partij. (definitie van een lokale partij volgens prof. Bongers) En misschien zit hierin wel de clue…. Ze willen waarschijnlijk helemaal niet geassocieerd worden met de landelijke VVD. Of misschien denken ze echt dat er mensen zijn die zeggen,  goh een nieuwe lokale partij, laten we daar eens op stemmen. Dan neem je de kiezers ook niet echt serieus lijkt me. Ben benieuwd wat voor kromme redenering ze zelf geven aan het feit dat ze zichzelf een lokale partij noemen. Ik denk eerder dat ze in aanmerking komen voor de titel “familiepartij”. Ze zijn bijna allemaal verwant aan elkaar. Vroeger zag je dat veel op dorpen, een paar families maakten de dienst uit. Maar tegenwoordig noemt men dit incestieus.

De fractievoorzitter van die partij gaat zelfs zover dat hij zichzelf met kleinkind laat portretteren. Hoopt hier waarschijnlijk een grotere aaibaarheid door te krijgen. Doen politici in Amerika ook, komen ze sympathieker over.

Iedereen die hier meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen moet uiteindelijk in de gemeente Valkenburg aan de Geul woonachtig zijn als hij gekozen wordt. Dat worden straks heel wat verhuizingen. Of zouden deze mensen alleen maar opgevoerd zijn als lijstvulling? Hoe langer de lijst, hoe meer kans we maken? Ik dacht dat de kwantiteit er niet zoveel toe doet, je kunt onmogelijk 30 zetels halen want er zijn er maar 17, maar dat het eerder gaat om de kwaliteit.

Als dat als criterium wordt ! Nogmaals integriteit ten top.

 

De laatste groep die ik wil benoemen zijn die mensen die zich politicus noemen, maar zichzelf altijd bedienen van de zeemeeuwen tactiek.

Ze zijn dan ook zeer herkenbaar aan hun manier van opereren:

“”Krijsend aan komen vliegen, alles onderschijten en dan weer krijsend wegvliegen””

Grote ego’s die zichzelf graag op de borst kloppen maar geen echte oplossingen bieden.

Allemaal besmet met INTEGRITITUS