Nieuwsbulletin: Ons raadslid Jef Kleijnen genomineerd voor de Hub Cobben Prijs 2020.

Jef Kleijnen genomineerd voor de Hub Cobben prijs 2020

Vrijdag 4 december 2020 wordt voor de derde maal de Hub Cobben Prijs uitgereikt. De prijs is vernoemd naar oud-mijnwerker en vakbondsleider Hub Cobben uit Hoensbroek. Vanwege de verbondenheid met het mijnbouwverleden is de uitreiking op 4 december, de dag van Sint Barbara, patrones van de mijnwerkers. De publieksstemming is geopend tot donderdag 3 december 23.59 uur. De Hub Cobben Prijs is een Limburgse prijs, die uitgereikt wordt aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere wijze inzetten voor sociale rechtvaardigheid. Uit de vele waardevolle inzendingen heeft de jury vijf genomineerden gekozen. Een van hen is dus ons VSP raadslid Jef Kleijnen.

Ik als voorzitter van de VSP wil u oproepen om te stemmen op onze Jef.

Er kan tot donderdag 3 december om 23.59 uur gestemd worden. Stemmen kan op www.hubcobbenprijs.nl of door een mail te sturen naar: stemmen@hubcobbenprijs.nl en daarin één stem uit te brengen op Jef Kleijnen. Om een geldige stem uit te brengen via de mail dient de stemmer ook een eigen naam, adres en telefoonnummer te vermelden in de mail. 

 

De genomineerde Jef Kleijnen: opgeven doe je nooit!

Gedurende zijn arbeidzame leven was Jef nauw betrokken bij de Sociale Werkvoorziening Limburg. Als werknemer, lid van de ondernemingsraad, bedrijfsconsulent en actieleider.

 

In het afdelingskantoor van FNV Heerlen vervulde hij lange tijd de rol van actiecöordinator ten behoeve van de Sociale Werkvoorziening en heeft daarbij uitvoering gegeven aan stakingsacties, werkonderbrekingen, bezettingen (o.a. gemeentehuis Valkenburg), het opstellen en overhandigen van zwartboeken (o.a. aan de gemeenteraad Kerkrade en de Landelijke Ombudsman). Ook op landelijk niveau zette hij zijn activiteiten voort. Op 19 november 2015 werd hij met 23 andere actievoerders opgepakt bij het VNG gebouw vanwege een vreedzame bezetting om te komen tot een goede cao voor de mensen in de Sociale Werkvoorziening. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar nog steeds actief voor de FNV o.a. bij de pensioenactie op het Schouwburgplein in Heerlen en om te komen tot verhoging van het minimumloon naar € 14.

 

Als rechtgeaarde inwoner van Valkenburg a/d Geul is hij actief in de lokale politiek o.a. 4 jaren als wethouder en 3 jaar als loco-burgemeester. Hij is nu raadslid/fractievoorzitter voor de VSP. Hij wordt door veel mensen in de Sociale Werkvoorziening beschouwd als een ‘rolmodel’. Immers, hij heeft bewezen, dat iemand met afstand tot de arbeidsmarkt een wethouder kan worden van een behoorlijke gemeente en daarmee weldegelijk een waardevolle-, volwaardige bijdrage kan leveren aan het maatschappelijk proces.

In zijn jonge jaren is hij verzeild geraakt op de Nederlandse Antillen, Sint Maarten om precies te zijn. Daar heeft hij zijn vrouw leren kennen. In die periode heeft hij daar mede een vakbond opgericht om de werkers daar te verenigen tegen de willekeur van een plaatselijke ondernemer. Tevens waren zijn vader en oudste broer Jo oud mijnwerkers. Jef is ook nog actief geweest in het actiecomité ‘Ereschuld Oud Mijnwerkers’. Zij hebben zich in de begin jaren 90 van de vorige eeuw sterk gemaakt dat oud mijnwerkers en hun weduwe die niet voor een silicone uitkering in aanmerking kwamen, daar ook voor in aanmerking moesten komen.

 

Namens de VSP in Valkenburg a/d Geul,

 

Chretien Jamin (voorzitter)